Kleine Spouwen
Hermesdorf
Montzen
Jalhay

Wandeling bij Marcheurs Du Geer Bassenge op zaterdag, 11 mei 2019.

Vorige week een verrassend sneeuwlandschap; vandaag een natte en druilerige motregen dag. Gelukkig klaarde het tegen de middag op en kwam een waterig zonnetje tevoorschijn. Wandelen in de regen heeft ook zijn charme, mits er niet teveel wind staat. Jammer van die mooie panorama`s; diverse keren wandelden we op het plateau met uitzicht op het dal van de Geer; de mistige atmosfeer maakte dat onmogelijk. Het eerste deel van de route liep omhoog langs de mooie kerk van Bassenge en volgde de holle mergel weg naar boven. De mergel, die hier duidelijk aan de oppervlakte komt, laat de gelaagdheid zien van zijn opbouw; tussen de lagen mergel, zitten hele lagen vuursteen, die bekend zijn om hun extreme hardheid. In vroeger tijden werd die vuursteen of ook wel silex genoemd, gebruikt, om er allerlei gebruiksvoorwerpen van te maken. Vaker zitten ze in de wegen, die daardoor een slijtvaste bovenlaag krijgen. Wel zijn ze erg hobbelig en ongelijk; bij een valpartij merk je pas hoe scherp sommige stenen zijn. Boven op het plateau werden we getrakteerd op de gestaag vallende regen.

De route leidde ons naar Roclenge sur Geer. Een gezellig Waals dorp, dat zijn oorsprong niet verloochent; veel mergelstenen in de bouw en robuuste omlijstingen. In het centrum een gedenkmonument, dat je in veel plaatsen aantreft; deze streken hebben best wel geleden onder het oorlogsgeweld. In de school Institut St. Jozef nam ik even een kleine pauze; genoeg om de eerste vochtigheid te laten opdrogen. De lus van de 21 km. volgde een veldweg omhoog naar Boirs. In de verte zag ik de toren van Haccourt; wij bogen rechtsaf en volgde de veldweg tot aan Boirs. De oude mergellagen komen hier zichtbaar aan de oppervlakte. Dit beschermd gebied wordt met behulp van plaatselijke landbouwers ecologisch bestierd. Deze hellingen zijn zo steil, dat het moeilijk is om er landbouw op te plegen; het zijn voornamelijk vee boeren, die er hun vee laten grazen. Met de tractor was een boer bezig om het onkruid met een” bloter” te lijf te gaan. Geen spuitwerk, maar natuurlijk maaien. We daalden af naar Boirs en liepen verder naar de rust te Wonck. Niet in de grotten zoals voorheen, maar in het Cercle Culturel Paroissial; een hele mond vol voor een centrum, dat huist in een prachtig gerestaureerd gebouw. Hier nam ik de tijd, om de plaatselijke lekkernij te proeven. Een overheerlijke omelet gevuld met grotchampignons. Dit moet je geproefd hebben, de smaak van deze champignons is duidelijk door moeder natuur beïnvloed, de omstandigheden in dat grotten klimaat maakt een bijzondere eetbare paddenstoel. Nadat het maagje bol stond van dit “culinaire hoogstandje”, vertrok ik met Pierre en Al voor de laatste 2 km. naar de zaal.

Het laatste deel voerde ons langs de Geer. Deze rivier ontspringt in het Luikse Haspengouw en stroomt eerst door het platte land van Borgworm en Tongeren; vervolgens wringt hij zich vanaf Bitsingen door de valleien. Uiteindelijk stroomt hij in de Maas, alvorens door middel van een syfonsysteem onder het Albertkanaal door te stromen. Aan alle vreugde komt een einde; via de brug over de Geer (de Passerelle), kwam de zaal in zicht. Met een dronk op deze geslaagde tocht namen we afscheid en gingen droog het thuisland tegemoet.

Marcheurs Du Geer; een mooie tocht door de vallei van de Geer; helaas werkte het weer niet mee, maar desondanks hebben we genoten. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Bassenge