Roggel
Soumagne
Pepinster
Malmedy

Wandeling bij wandelclub Bellevaux-Ligneville De Belva op zaterdag, 17 augustus 2019.

Deze zaterdag een gedroomd scenario voor een wandeling in de Ardennen; prima weertje met een paar druppeltjes regen ter afkoeling, niet te warm, matig briesje, geweldig mooi parkoers en twee medewandelaars, die de zaak draaiende hielden. Zoals eerder vermeld, rijgen de wandelpareltjes zich aaneen in de Ardennen. In zaal “Belva” stonden de eerste wandelaars te trappelen om te mogen starten. Peter uit Mol was wederom van de partij en later sloot Erwin uit Duitsland zich aan bij ons groepje. Alleen wandelen heeft iets, maar alleen is maar alleen; voordeel is dat je samen zweet en puft en mekaar op het goede spoor houdt. Een goed gesprek onderweg is ook niet te versmaden, zeker als je je in zo`n gezelschap bevindt. Na een kop koffie, geserveerd door Annelies, gingen we op pad.

De route begon met een klim naar Thioux. De Warch kwam in het vizier en zou bijna de hele route onze leidraad worden. Deze snelstromende rivier is een van de talloze rivieren en beekjes in de Ardennen. Ze ontspringt in Losheimergraben op de grens van België en Duitsland en stroomt door de Hoge Venen om vervolgens de stuwmeren van Butgenbach en Robertville te voeden; van daaruit gaat ze door de kloof van Bervercé en later door de vallei van Malmedy; onze stek voor vandaag. Ze lijkt qua aanblik op onze Geul; snelstromend en tig malen meanderend door het landschap. De begroeiing langs haar oevers is ook bijna identiek; vooral de nu uitbundig bloeiende Spring Balsemien. Deze exoot komt oorspronkelijk uit Noord-India en werd in 1850 naar onze streken gehaald met alle minder leuke gevolgen als toegift. Ze verstikt de natuurlijke oeverplanten en verspreidt door het wegspringende zaad in grote getalen langs de oevers. De zaaddozen ploffen open en verspreiden een “frisse” zeepachtige geur. Mijn geurstelsel neigt meer naar een “frisse” urinegeur.

Eerst wandelden we onder de autoweg door, die vanuit ons blikveld vaak te zien was. De volgende rust zat “verstopt” achter een leuk vakwerk huisje in Oostenrijkse stijl. Vanuit deze locatie volgden we de lus van de 25 en 30 km. route richting Somagne in de buurt van Stavelot. De paden kronkelden door de bossen en boden een mooie blik op de vallei van de Warche. Erwin had zich bij ons aangesloten en gedrieën kuierden we verder. In dit opzicht is wandelen internationaal. De grensverschillen doen niet ter zake en al verspringend van Vlaams naar Duits en af en toe een woordje Frans, causeurden we lekker door. Voordat we afdaalden naar Stavelot bezochten we het monument ter ere van onze grote wielerheld Eddie Merkx. Hij heeft heel wat prijzen gewonnen; in mijn tijd de favoriete wielrenner; je kon niet om hem heen; letterlijk en figuurlijk, zoals menig tegenstander uit die tijd ondervond. Stavelot is een prachtige stad; reeds in de oudheid brachten de monniken er het geloof en stichtten een abdij. Het is, met zijn okerrode kleur, de blikvanger van de stad. We wandelden niet naar dit mooie centrum, maar bogen af naar Challes en liepen een poos door het Bois du Challes, wederom begeleidt door het kabbelen van de Warche.

In de voorlaatste rust te Wavremont, vlogen de Boeren zwaluwen ons om de oren. De boerderij, die reeds eeuwen oud moet zijn geweest, leende zich uitstekend om die zwaluwen te huisvesten. Lang zitten was echter funest voor onze benen, de stijfheid slaat dan toe, dus vooruit met de geit; we hadden nog een “klein stukje” te gaan. Het viaduct over de vallei, kondigde het einde van onze wandeling aan. Nog een kilometertje langs de Warch en we daalden af naar de startzaal. Onze overburen wisten de tocht ook te waarderen en brachten een toost uit op Bellevaux.

Bellevaux Marche de Belva; we hebben genoten van die prachtige natuur in de Ardennen. Bedankt.

Verslag en foto's:   John Driesen

Vervolg foto’s zie: Foto's Bellevaux