logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Kleine Spouwen
Bassenge
Welkenraedt
St. Geertruid
Stavelot
Spaubeek
Eigenbilzen
Hermesdorf
Montzen
Jalhay
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

       

 
 

Wandeling bij W.S.V. Eurek@ Bilzen Eigenbilzen op zaterdag, 13 april 2019.

 

Vandaag de kant van Vlaanderen gekozen. De natuur staat in bloei en de omgeving van Eigenbilzen barst van de fruitbomen. Mooie manier om al dat prille geluk te gaan bekijken. Hopelijk heeft de vorst daar afgelopen nacht niet te veel aan vernield. Zo te zien waren de knoppen nog onbeschadigd, maar volgens een “kenner” zou dat pas over een week te zien zijn; dus duimen maar. Bij het naar buiten gaan vanmorgen, sloeg de koude je tegemoet; een dikke 2 graden onder nul, begeleid door een snijdende wind. Het was weer even wennen, na de verwen temperaturen van de afgelopen weken. April doet nog altijd wat ie wil. Na een heerlijk, hard kruimelig broodje vertrok ik voor de eerste 18 km.; het parkoers had voor iedereen wat in petto; zo kon je beginnen met die 11 of 18 km. met aansluitend een 4 of 7 km.; al na gelang de toestand van de onderdanen.

 

       
         

De keuze voor die 18 km. was niet verkeerd; we liepen via de buitenwijk van Eigenbilzen richting Mopertingen. Begeleid door allerlei mooie tuinen en kleine “paleisjes” tippelden we de veldwegen in. Je ontkomt er hier niet aan, want die betonnen banen zijn belangrijk voor de fruitteelt, de landbouw en worden recreatief gebruikt voor het wandelen en de fietsen. Diverse fietsroutes hebben we in het verleden al geslecht; de bedoeling is dat we dat dit jaar weer eens oppakken na een ingrijpende operatie van het vrouwtje. Onderweg natuurlijk volop genieten van de uitgestrektheid van de landbouwgronden, die reeds klaar liggen om in de komende periode wortel te schieten; zoals het gele mosterdzaad. Na zo`n “kale vlakte” is het weer fijn om in de bebouwde kom te genieten van die heuse villa`s en boerderijen. In het Parochie-centrum van Mopertingen konden we de opgedane indrukken laten bezinken en genieten van een Hot Choco. Gesterkt door deze chocolade bom, op weg voor de volgende route naar Rosmeer. Dat deze omgeving was al in de oudheid, zo`n ,4000 jaar voor Christus, geliefd was bij mensen, die de “bandkeramiekers” genoemd werden; ze versierden hun potten en kommen met een bandreliëf, dat rondom die potten liep; uiterst decoratief. We wandelden rondom Rosmeer en via een smal pad onderlangs liepen we terug naar de rust in Mopertingen. De paden werden geflankeerd door bloeiende fruitbomen, die er na de vorst van afgelopen nacht nog redelijk fris uitzagen.

 

       
         

In Mopertingen kwamen onze vrienden uit Landen binnen; Bettie, Gilbert, Hugo en Emiel, weten deze wandeltochten te waarderen. Hugo is de hoffotograaf en maakt menig plaatje onderweg. Samen zijn we een tijdlang opgelopen op de retour via Hoelbeek. We passeerden velden, die duidelijk de volgende friet aardappelen gaan leveren. In de vertrekzaal dronken we samen op deze koude, maar prachtige wandeldag; Nadat het keeltje gesmeerd was, besloot ik om er nog een kleine 4 km. aan vast te knopen. Wederom een lange betonbaan door de velden, maar toch interessant vanwege de plantages met talrijke bomen in bloei. Na al die kleuren zou je haast kleurenblind worden, maar de thuisreis lonkte, want ook in ons eigen Heuvelland staan de fruitbomen in bloei.

 

W.S.V. Eurek@; een mooie bloesemtocht door jullie streek, met medewerkers, die klaar stonden om ons te verwennen. Bedankt.

 

 

Verslag en Foto's:  John Driesen

 

Vervolg foto’s zie:  Foto's Eigenbilzen

 

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

 

 

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 045-5317868