Kleine Spouwen
Hermesdorf
Montzen
Jalhay

Wandeling bij Wanderfreunde Wissmannsdorf Hermesdorf op zaterdag, 6 april 2019.

Op deze wandeling verheug ik me ieder jaar opnieuw; ze roept bij menig Jo-Ne lid dierbare herinneringen op. Ze hebben als groep in het verleden een onuitwisbare indruk achtergelaten. Nog steeds vraagt men mij om de hartelijke groeten over te brengen aan degene, die toen van de partij waren; bij deze. Na een voorspoedige reis over de Belgische en Duitse autowegen, landde ik om half zeven bij hun vertrekzaal Unter den Birken in Hermesdorf bij de Turnhalle. De parkeerruimte is altijd ruim aanwezig; vlak bij de hal en handig als je je spullen na afloop nodig hebt om een douche te nemen. Maar zo ver was ik nog niet; vandaag konden we een fraai parkoers afleggen in hun achterland richting Bilchen, Wissmannsdorf en Brecht.

Het eerste deel slingerde door de uitbottende bomen, die hun frisse groen etaleerden. Gesteund door het flets opkomende zonnetje, beloofde het een heerlijke dag te worden. Bilchen is een klein gehucht met een fraaie kapel ter ere van Maria. Dat men alle vertrouwen in Haar heeft, bewees de uitgebreide collectie dankbetuigingen, die de wanden sierden. Achter Bilchen stonden de medewerkers van de club te “blauwbekken”; het was dan ook een koud begin met 2 graden. Vanuit deze locatie maakten de we een lus door de bossen langs de Eifel-Ardennen Strasse. Even was ik de route kwijt (gebeurd me trouwens “zelden”), maar terugkerend naar de laatste pijl, was de juiste route snel gevonden. Te zien aan de bomen, moet het een jonge aanplant zijn geweest. Hier en daar waren de grotere exemplaren het slachtoffer geworden van de onlangs voortrazende storm. In dit overwegend moerachtig gebied, hebben de dennen weinig houvast in de bodem. Het volgende deel van de tocht liep naar Brecht. We kregen dit deel niet cadeau; we beklommen de heuvelrug en wandelden door verstilde bossen; nou ja stil; helemaal niet; de voorjaars- zangers lokten met hun mooiste gezang de “vrouwtjes” uit de bomen en begonnen zo aan een nieuw nageslacht. Deze streek was honderden jaren geleden ook al in trek; hiervan getuigen de oude kruistekens langs de wegen. Eenmaal boven, was de beloning een weids panorama op de dorpen in de omgeving. Men koos vroeger de beste plaats voor hun nederzettingen en dan het liefst langs een beek met kristal helder water. Ook nu nog is het water schoon en (hopelijk) niet vervuild.

We daalden op een gegeven moment naar het dal en kwamen terecht in het dorp Brecht. Een gedenkteken maakte gewag van een meer dan 700 jarig bestaan. De moderne tijd etaleerde zich in de vorm van een verkooppunt van de nieuwste tractoren; het prijs kaartje hing er helaas niet op? Na een prettig oponthoud trokken we verder langs de rivier de Prüm, die we lange tijd zonden volgen; dit brede dal kan bij overvloedige regenval heel wat water verstouwen. Uiteindelijk daalden we af naar het charmante dorpje Wissmannsdorf. Hier hebben we al menig keer gelachen en gedronken in de houten blokhut. Ze wordt steevast bemand door dezelfde medewerkers van de club. Dat de streek ook immigranten kent, besefte ik, toen ik werd aangesproken door een stadsgenoot, die me in onvervalst Maastrichts dialect antwoordde: de kinds auch Mestrichts kalle; als ik dat tenminste goed vertaal? Met een korte retour langs de rivier de Prüm, in het gezelschap van mijn plaatsgenoot, belandden we weer in de Turnhalle te Hermesdorf. Hun advertentie “Turnhalle mit Duschen”, liet ik me deze keer niet ontgaan. Fris gewassen en blinkend schoon deed ik me tegoed aan een portie friet met braadworst en een bakje salat. Aldus gesterkt begon ik aan mijn terugreis naar ons lieflijke dorpje aan de geul (bijna net zo mooi, als dit prachtige Eifellandschap).

Wanderfreunde Wissmannsdorf; de zoveelste mooie tocht door jullie Eifellandschap; hopelijk mogen we nog menig maal van jullie tochten genieten. Bedankt.

Vervolg Foto's zie:  Foto's Hermesdorf