Beringen
Bassenge
Welkenraedt
St. Geertruid

Wandeling bij de Demerstappers de Aldenbiesen tocht op zaterdag, 18 mei 2019.

Wandelen in Vlaanderen is een belevenis op zich; daarmee bedoel ik het landschap, de sfeer en de uitstraling. Het landschap is uiteraard vrij vlak en heeft door de grootschalige landbouw, een wegenstelsel (betonnen veldwegen), dat aangepast is aan de goede bereikbaarheid naar de velden. Hierdoor wandel je dus ook wel eens over die betonnen banen, maar dat had men vandaag goed opgelost door de vele “uitstapjes” tussen de velden door. Het landschap bestaat niet louter uit landbouw velden; tussen de verschillende kernen lopen smalle holle weggetjes en achteraf paadjes, die achter langs de tuinen door lopen. En natuurlijk niet te vergeten de vele kleine natuurgebieden, die tussen de verschillende dorpen in liggen of ze verbinden. Reden om die omgeving eens goed te verkennen. In de mooie moderne vertrekzaal Sint Amadeus, waren de medewerkers van de club al druk doende om de wandelaars te verwennen. De naam van de zaal blijkt afkomstig te zijn van een pater, die voor de streek zijn lauweren heeft verdient. Na een bodempje te hebben gelegd in mijn maagje, vertrok ik voor de eerste lus van 10 km. Je kon verschillende lussen lopen; keus genoeg en prachtige natuur binnen handbereik.

Deze lus liep vanuit het dorp naar de Rodekruislaan; afbuigend door een smal paadje Op de meer. Daarna liepen we langs verblindend groene weilanden, bevolkt door de bekende dikbil koeien. Na de Poelants du Vivierlaan te zijn overgestoken, zagen we in de verte al de silhouetten van Alden biesen. Rondom deze commanderij liggen uitgestrekte weilanden en goederen, die vroeger ook tot deze commanderij behoorden. Over rijkdom gesproken; de orde, die hier de scepter zwaaide, bezat nog eens diverse kastelen, stadsresidenties en pachthoeven. De Duitse orde (kruisridders) , die in Palestina een “blauwtje” liep, vestigde een netwerk van onderhorige commanderijen (liefst 12 stuks); vanuit Alden biesen werden ze bestuurd. Het komplex is uitgebreid met vier zijbeuken en een prachtige kerk. Elke landcommandeur drukte zijn stempel op deze mooie waterburcht; ze moest wel goed verdedigbaar zijn; in de laat-middeleeuwen was dit een veelgebruikte tactiek. Er werd eigenlijk continue aan dit slot gebouwd en wat schetst mijn verbazing; jawel, alweer staan de binnen hoven in de steigers en worden de tuinen opgeknapt. Het werk is eigenlijk nooit af. Na een rondje om de commanderij, bogen we af via een ”leer of info-pad”. Op verschillende plekken konden we kennis maken met de kenmerken van dit struweel. De Demervallei is een afwisseling van landbouw en weilanden. De natste delen hebben een sompige en venige bodem; hier vindt je broekbosjes en rietvelden en populieren aanplantingen. We passeerden ook het natuurgebied de Kattenberg.

De volledige route leidt naar het centrum van Bilzen. Aan het eind van ons pad wandelden we via het open veld terug naar Kleine Spouwen. De tweede lus van 8 km. liep via de Rode kruislaan onder de Riemsterweg door naar Rosmeer. Dit stadje met veel gerenoveerde oude hoeven bleek een interessant kijk object; keurig verzorgde straten met hier en daar een standbeeld of kunstobject. Menig oude hoeve heeft zijn functie als boerderij verloren en fungeert nu als vakantie hoeve of uitgaanscentrum of stijlvolle brasserie. Het laatste stuk van de route liepen we langs een pad met een bijen talud; de speciaal ingezaaide berm met allerlei veldbloemen moet wel een lekkernij voor de bijtjes zijn. Links en rechts wordt hier ongemerkt veel aandacht aan de natuur besteed. Het centrum van Kleine Spouwen kwam in zicht; aan de geparkeerde auto`s te zien, waren er heel wat wandelaars toegestroomd naar dit fraaie dorp aan de Demer vallei. De bar zat niet zonder werk; wandelen maakt dorstig; zeker als er een keur aan Belgische biertjes op het menu staan.

Demerstappers Bilzen; Jullie tocht bewees weer eens, dat je voor een mooie omgeving en prachtige natuur niet ver van huis hoeft te gaan. Bedankt.

Vervolg Foto's zie:  Foto's Kleine Spouwen