Bellevaux
Soumagne
Pepinster
Malmedy

Wandeling bij Malmedy Marche op zaterdag, 13 juli 2019.

Weer een wandeling in de unieke Ardennen. Dat impliceerde een serie klimpartijen, die door het minder hete weer goed te doen waren. Peter uit Mol was vandaag mijn drijvende kracht; hij wandelt onverstoorbaar en wacht als ik een mooie plaat wil schieten; chapeau. Als “vroege vogel” was ik niet de eerste klant in de Salle la Fraternité; Ondanks dat, nam ik rustig de tijd om mijn koffie en broodjes naar binnen te werken. Na het afhalen van de startkaarten, begonnen we aan hun route van 31 km. richting Ligneville, Villers, Planche en Geromont; de traditionele route vanaf de Calvarie berg werd dit jaar gepasseerd; voorwaar geen verkeerde beslissing. De stad heeft de naam “bloemenstad” te zijn en dat is overal zichtbaar. We passeerden het voormalige treinstation en de Ravel als overblijfsel van een roemrucht treinverleden. Daarna beklommen we de helling naar Geromont; een fraai landelijk gebied met verrassend smalle paden langs de weilanden. Al gauw verbleven we in de “wolken”; door de laaghangende bewolking en een beetje fantasie leek dat zo.

Het fraaie schoolgebouw bezochten we twee keer om uit te puffen. Er stond pas 3,5 km. op de teller, dus hielden we het kort en banjerden door naar Ligneville. Het landschap werd alsmaar fraaier, mede door de bereidwilligheid van de weergoden om het wolken dek af en toe open te gooien en de omgeving extra te belichten. Even sloeg de verwarring toe, maar door de pijlen juist te interpreteren kwamen we in de rust te Ligneville terecht. Tussen al die flessen moest je wel dorst krijgen; ze waren al leeg, maar toch…. De tocht liep verder over het plateau met uitzicht op de autoweg richting zonniger oorden. Wij moesten ons nog even behelpen met een bewolkte lucht, die maar niet door het zonnetje verdreven kon worden. In villers streken we neer in de carport van een clublid en deden ons tegoed aan de frisdrank en evt. ander voedsel.; deze rust betekende de laatste halte voor de lus van de 31 km. Een zelfcontrole te Planche beschikte alleen over voldoende drink water en enkele versnaperingen, die al deels waren opgepeuzeld. De route naar deze omgeving, was de extra km.`s meer dan waard. Lekkere smalle paadjes en een uitzicht om te zoenen al vereiste de inspanning en het traject voortdurende oplettendheid. De auto weg werd voor de tweede maal overgestoken en langzaam daalden we af naar de pauze in Geromont. Donkere wolken voorspelden niet veel goeds; enkele verdwaalde regendruppels vielen sissend op onze verhitte bolletjes. In de school te Geromont troffen we diverse bekende wandelaars, die allemaal vol lof waren over het gekozen traject.

De retour naar Malmedy maakte nog een klein ommetje langs Arimont; een klim, die door de verbeterde weersomstandigheden fraaie panorama`s van de omgeving lieten zien. Dalend in de richting van Mamedy, viel meteen de dubbele toren van de kathedraal op. Ze is gewijd aan de Saints Pierre en Paul en Saint Quirin.  De relikwieën van Saint Quirin worden bewaard in deze kathedraal. Met zijn dubbele groen uitgeslagen uivormige torens,  beheerst zij het stadsgezicht van Malmedy. We mochten via een toer door het centrum, diverse monumenten aanschouwen. Terug in de zaal kon Peter onder het genot van een heerlijke koude schotel nagenieten van deze tocht; zelf blies ik de aftocht om me fris omgekleed weer naar mijn stulpje aan de Geul  te begeven.

Malmedy Marche; een ontzettend fijne en verrassende wandeling door de schone Ardennen.Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Malmedy