logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Kleine Spouwen
Bassenge
Welkenraedt
St. Geertruid
Stavelot
Spaubeek
Eigenbilzen
Hermesdorf
Montzen
Jalhay
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

       
         

Wandeling bij Playatrott Montzen-Gare op zaterdag, 30 maart 2019.

 

Het was vandaag de eerste wandeling met temperaturen, die de lente eer aan deden. Zoals in de lente de start altijd aan de lage kant is; gaandeweg werd het al gauw een aangename 17 tot 20 graden. Het is even wennen, maar beter dat, dan een flinke stortbui of een versluierd landschap. Het was ook de 46e wandeling, die men in Montzen organiseerde; chapeau, een respectabele leeftijd. Om half zeven was het al een drukte van belang; gezien de vertrektijd, had ik ruimschoots de tijd om mijn ontbijtje weg te werken. Ondertussen druppelden de bekende wandelaars de zaal binnen. Een blik op de route kaart vertelde ons, dat het vandaag richting Homburg, Plombières, Sippenaeken ging; retour Laschet,Homburg, Schwarzenberg, Te Burg, Pannesheyd, zaal. Een route om van te smullen, daar men allerlei kleine achteraf paadjes en holle weggetjes in de route had opgenomen.

 

       
         

Doordat we de meeste tijd boven de vallei wandelden, waren de vergezichten niet te versmaden. De dalen zijn hier breed en gestoffeerd met kleine dorpjes en eenzame boerderijen. Kortom een charmant gebied met tal van bijzonderheden onderweg. Door middel van info borden werd je “bijgepraat” over de bijzonderheden, die zoal te zien waren. Aller eerst de winning van het “Kniet” oftewel de mergel; bepalend voor deze streek, die jarenlang profiteerde van de aanwezige mergel lagen. De “kniet” werd dankbaar gebruikt door de landbouwers in deze omgeving, maar ook ver daarbuiten, die er hun grond mee verrijkten; weilanden werden door het mineraal gehalte extra interessant voor jong vee. Nadeel was ,dat de bossen werden gekapt; de weilanden werden daarna gebruikt voor het houden van vee. Met het prachtige panorama op de achtergrond, kun je je er een voorstelling van maken, hoe er in deze omgeving geleefd en gewerkt is. Deze valleien, ook wel Coulisselandschap genoemd, zijn karakteristiek voor deze omgeving; ze verdelen door de houtwallen en hagen het land in een mozaïek patroon, dat de stallen en boerderijen als het ware “verbergt” in die lappendeken; het was niet meer als praktisch om die stallen midden in dit land neer te zetten. De houtwallen zijn een walhalla voor diverse dieren. We wandelden verder naar Homburg, een plaatsje met een mooie natuur en een brouwerij; niet gek als je in België bent, want nergens zijn er zoveel brouwerijen als hier en ze maken verdomd lekker bier.

 

       
         

Vanuit Homburg tippelden we richting Sippenaeken. Sippenaeken was tevens het” breekpunt” van de 23 0f 30 km. route; letterlijk, want er is iets mis gegaan met de pijlen of we hebben iets over het hoofd gezien; mijn medewandelaar had hetzelfde probleem en heeft , net als ik, eieren voor zijn geld gekozen en de route voor de 23 km. gevolgd. Geen slechte beslissing, want dit stuk door het mooie voorjaarsbos was geen straf. Deze lus via Terhagen en het Bois de laschet naar Homburg liep geleidelijk omhoog, maar was nergens te steil om niet te kunnen genieten van de omgeving. Voordat we Homburg inliepen konden we nog het oude emplacement van het vroegere spoor en station bewonderen. Er waren diverse sporen in deze omgeving bijv. lijn 39: Welkenraedt-Montzen-Plombières-Gemmenich; opgericht in 1870 opgeheven in 1952. Dan lijn 38: Luik-Chènée-Herve- Aubel-Homburg-Plombières; opgericht in 1895 opgeheven in 1958. Lijn 39a: Moresnet- Kelmis; opgericht in 1875, opgeheven in 1952. Als laatste lijn 24; Antwerpen- Visé- Montzen- Aken, opgericht in 1017, maar sinds 1957 alleen nog gebruikt als goederen vervoer. Je kunt de tracés volgen door de Ravels te volgen. Al met al een heel netwerk, dat ook weer gedeeltelijk buiten gebruik is. Dat Montzen belangrijk is, zie je aan het emplacement, dat 2 km. lang is. Enfin, we moesten verder. Via Schwarzenberg, Teberg en Pannesheyd ging het terug naar Montzen.

 

Playatrott Montzen Gare; een geweldig mooie en afwisselende wandeling. Bedankt.

  

 

Verslag en foto's:   John Driesen

  

Vervolg foto’s zie: Foto's Montzen

 

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

 

 

 

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 045-5317868