Bellevaux
Soumagne
Pepinster
Malmedy

Wandeling bij M.C. Pepins te Pepinster op zaterdag, 20 juli 2019.

De wandelingen in de valleien van de Vesdre en de Hoëgne zijn de toppers in de Ardennen. Zo ook vandaag in het lieflijke stadje Pepinster, bij een club die de 50ste wandeling organiseerde. Aan medewerkers geen gebrek; de koffie werd me zelfs aan het tafeltje gebracht met het excuus, dat de man of vrouw met het wisselgeld nog niet aanwezig was. Klein detail, maar het kenmerkt wel de betrokkenheid van de mensen bij hun club.

In het startlokaal had men om de bevrijding van de stad te herdenken een kleine tentoonstelling ingericht. Het merendeel gaf een goed inzicht in de medische verzorging van gewonde soldaten. De route van deze zaterdag liep via het fort van Francrémont naar Wegnez met het Château Les Mazures door het bois de Tribomont en Val du Fiérain door een nagebootst kamp van de Tweede wereldoorlog vlak achter dat prachtige slot naar Croix Rouge Wegnez en het Bois de Nids d`Aguesses en Sohan naar de zaal. Allereerst klommen we vanuit Pepinster langs de grote weg omhoog naar het Fort van Francrémont; een parkoers door het bos, dat je meteen de adem benam. De eerste rust, vlak bij dat fort, naast een nieuw ingericht museum, maakte mij al direct nieuwsgierig naar dat museum. Ik was de enige bezoeker op dat moment en de beheerder sloofde zich uit om mij alle tentoongestelde attributen te laten zien. Helaas is mijn Frans niet zodanig dat ik alle details begreep; de bedoeling was goed en vaker heeft men maar een half woord nodig om het groter geheel te begrijpen.

Het fort lag even verder dan de pauzeplaats; een bezoek kon ik natuurlijk niet voorbij laten gaan. Dir fort maakte deel uit van een gordel forten om de stad Luik. Dit fort, gebouwd in 1937 werd op 8 augustus officieel geopend. Het was een van de vernieuwde verdedigingswerken van de versterkte positie van de stad Luik. Het garnizoen bestond uit 500 man onder bevel van Kapitein Devos. Lang hield dit fort geen stand. Het fort beslaat een oppervlakte van 3 ha; de belangrijkste bewapeningen onder de bovenste koepels en de rest circa  30 meter onder de grond. Boven de grond waren 4 kanonnen beschikbaar: 2 koepels; een mortier bunker en een mitrailleur bunker. De rest van het fort bevond zich diep onder de grond; kon in oorlogstijd een voordeel, maar ook een nadeel zijn. In die ondergrond bevond zich een complete “stad”; commandopost, radiostation, telefooncentrale, diesel-wisselstroom dynamo, kazerne enz. ; goed beschermd tegen de aanvallen van de vijand. Een gangenstelsel van 2000 meter verbond dit alles met elkaar. Bij bezoek van dit fort kan men de volledige bewapening nog aanschouwen. Het museum , naast het fort is zeker een bezoek waard. Het volgende deel van de route voerde ons door het Bois van Francrémont naar Wegnez. Eerst zouden we nog een blik kunnen werpen op het Château des Mazures. Dit slot ziet er prachtig onderhouden uit en is privé bezit; we mochten wel door de tuin en aangrenzend park lopen. Een volgende verrassing was een kampement, nagebootst uit de wo 2, bestaande uit legertenten, leger voertuigen, commandotenten, hospitaal units, begeleidt door uitleg van behulpzame “soldaten”.

We wandelden verder richting Pepinster om af te buigen naar Wegnez; dat ligt bovenop het plateau en dat betekende klimmen. Boven gekomen wandelden we geruime tijd over dat plateau met een prachtig uitzicht op de vallei van de Vesdre. Nu pas zie je hoe Pepinster en verscheidende andere plaatsen langs de Vesdre in het verleden door de textielindustrie rijk zijn geworden. Het schone water van deze rivier zorgde voor de basis van de fabricage van het textiel. Dat niet alleen deed mijn wandelhart goed; de temperatuur, het gezang van vogels en alle geuren en kleuren van de hoogzomer, gaven je een ” boost” ,die alle zweet en inspanningen te niet deden. Na de rust te Wegnez liepen we door het Bois de Domaine de Tribomont en Val du Fiérain en het Bois de Nids d`Aguesses terug naar de start. Voorwaar een wandeling om in te lijsten, ook al stond het zweet me in des schoenen.

M.C.Pepins; een wandeling die de 50e marche alle eer aan deed. Bedankt.

Vervolg Foto's zie:  Foto's Pepinster