Huy
Beringen
Ivoz
Sart-Lez-Spa

Wandeling bij Les Consaires de Sart-Lez Spa op zaterdag, 1 juni 2019.

Deze zaterdag een geweldig mooie tocht gelopen in Sart lez Spa. Het parkoers kan volgend jaar nauwelijks overtroffen worden. Alles zat erin; prachtige ruige natuur, Rotsen traject langs de Statte en de Sawe; bergachtig gelijk de Bergen van Oostenrijk; en een wandelmaat, die alle “aanvullende” informatie verstrekte. De startzaal lag er om half zeven nog maagdelijk bij. De vroege vogels moesten nog even wachten op hun startkaart. Ondertussen deed ik een poging, om mijn hongerig maagje gerust te stellen; De verworven energie zou vandaag meer dan nodig zijn, vooral de vloeibare energie. Peter was, zoals gewoonlijk, uit bed gevallen en had zijn “hapje” al naar binnen geschoven. Tijd om hun parkoers te gaan verkennen.

Vanuit de zaal staken we de weg over naar Oud Sart en klommen omhoog naar de autoweg, die we passeerden. Achter de autoweg doken we de bossen in. In ondiepe hoogten werd langs deze rivieren in de breuklijnen ijzererts aangetroffen. In de 13e eeuw werden hier smederijen en smeltovens gebouwd om het ijzer erts te winnen. Er was heel wat houtskool nodig om dat ijzer uit dat erts te winnen tot ruw smeedijzer; de waterkracht werd gebruikt om het met “hamers” te bewerken tot bruikbaar ijzer. Dit verklaart waarschijnlijk ook de bruine kleur van het water; het snel stromende water neemt nog steeds delen van deze grondstof mee. Die activiteiten werden door Karel de Stoute in 1469, als vergelding voor de opstand van de 600 Franchimontezen, de grond in geboord. Ze werden naderhand herbouwd en functioneerden nog 3 eeuwen. Vrijwilligers uit Sart-Jalhay restaureerden de fundamenten van de smederijen; mooi monument voor het nageslacht. Niet ver van dit monument konden we neerstrijken bij de rust te Parfondbois.

De lus van de 30km. had een mooie “boucle”, die vanwege mogelijke verwarring 30 A en 30 B genoemd werd. De markering was achteraf zodanig, dat zelfs een blinde dit had kunnen volgen. Dit stuk voerde ons over de Haut Fagne; een moerassig gebied, dat in deze streken niet ongewoon is. Terug in de controle te Gospinal werd de vochtvoorraad aangevuld; de stijgende temperatuur maakte dat allerzins noodzakelijk. De passages door de geweldig mooie rotsformaties, uitgeslepen door de Sawe en de Statte (zijrivieren van de Hoëgne), waren een aparte belevenis. Niet alleen de wandelaars van deze tocht, maar ook plaatselijke bewoners, weten deze uitdagende wandeling te waarderen; voor de jeugd zeker een spannend uitstapje. Na vele omzwervingen, kwamen we terug in de pauze te Gospinal. Weer hadden we een interessant gedeelte achter de kiezen met vele rotspartijen en klaterende beken, beter bekend als Cascade de Nûtons en de rotsformaties van Bilisse.

Met nog 11 km. op de teller, een fel schijnend zonnetje in de rug, kuierden we verder richting Wayai om vervolgens achterom terug te keren naar het sportcomplex van F.C.Sart. Als laatste toegift mochten we nog even door het dorp omhoog klauteren tot in de startzaal. Het Belgisch biertje smaakte na deze fraaie, zware tocht dan ook uitermate goed.

Les Consaires Sart Lez Spa; een tocht, die eigenlijk niet meer te overtreffen is; geweldige natuur, fraaie rustplaatsen en een parkoersmeester, die ingelijst moet worden. Bedankt.

Verslag en foto's:   John Driesen

Vervolg foto’s zie: Foto's Sart-Lez Spa