logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Welkenraedt
Blegny
Roggel
Spaubeek
Hardt
Ans
Sourbrodt
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

Wandeling bij Les Marcheurs de la Magne te Soumagne op zaterdag, 27 juli 2019.

 

De streek van Soumagne kenmerkt zich door vele weilanden, omringd door bosschages. Veldwegen verbinden al die gebieden. Een echt veeteelt- en landbouwgebied met toch her en der industriële activiteiten, zoals de firma Joskin, die allerlei agrarische machines maakt. “Van welingelichte bron” vernam ik, dat deze selfmade man begonnen is als eenvoudige “uit hulp” voor boeren. Hij hielp hen met diverse klussen; langzamerhand begon hij zich toe te leggen op de fabricage van grotere machines; dit in een tijd, dat de mechanisatie in de landbouw opgang maakte. Er is tegenwoordig geen erf meer te vinden, waar de machines van Joskin staan of werken, en dat doen ze al heel lang.

 

       
         

Vanuit de zaal, het Centre Sportif, wandelden we langs het centrum langs die fabriek en klopten aan bij hun eerste pauze bij F.C. Soumagne. We hadden al kennis gemaakt met diverse drassige weilanden; de dag er voor en `s nachts was ook hier een flinke hoeveelheid water gevallen. God zij dank was de temperatuur redelijk al was de gevoelsmatige warmte toch nog vochtig. Maar de waarden van gisteren haalden we gelukkig niet meer. We werden zelfs getrakteerd op een heerlijk verkoelend buitje. We wandelden verder richting Xhendelesse en Soiron. Het landschap van Herve heeft toch wel iets bijzonders; de vallei van de Magne is een van de vele kleine en grote rivieren in het land van Herve. Enkele malen passeerden we dit riviertje. De naam Herve stamt uit 898 en werd genoemd in de kroniek van de bisschoppen van Toul. Oorspronkelijk komt die naam uit het Keltisch. De streek was eeuwenlang een speelbal tussen de rivaliserende heren van Luxemburg en de Reinoud van Gelre. Onder Lodewijk XIV kwam Herve tot grote bloei. De plateau`s zijn uitermate geschikt voor de landbouw en de veehouderij. Het beroemde “stinkkaasje” dank zijn eer aan de groene weiden en de gezonde koeien. In het zuidwesten ligt het Domein van Wégimont; op zaterdag 14 december gaan alle routes over dit prachtig gerestaureerde Domein. Vanuit dit lokaal van F.C. Soumagne maakten we de lussen van de 18/25 en de 32 km. Een route die vanzelfsprekend weer door diverse weilanden liep; de ondergrond viel mee; men had in het lokaal gewaarschuwd voor veel modderpaden, maar dat viel 100 % mee. Via Soiron en Xhendelesse konden we genieten van de mooie omgeving en het mooie stadje Olne. De karakteristieke huizen, gebouwd voor de eeuwigheid, kleuren de straatjes; een oude drink of was plaats doet de rest.

 

       
         

Olne behoort tot “le plus beaux villages de Wallonie”; de Vesdre stroomt door het centrum; vroeger werd het water benut door talrijke watermolens. Distels werden vooral gekweekt voor het kaarden in de lakenindustrie te Verviers. Vanuit de pauze plaats te Olne maakten de grotere afstanden nog een lus door de omgeving. Mijn voorgevoel deed me besluiten tot het nemen van een kleinere afstand; Dit voorgevoel kwam uit, want bij binnenkomst begon het serieus te regenen. De retour liet ons nog genieten van diverse “stulpjes” en vergezichten, al kwamen die helaas niet tot zijn recht. Oude boerderijen zijn omgetoverd tot monumentale woningen, die perfect in het landschap opgaan. Rond de zaal Centre Sportif barst het van de bouwactiviteiten; grote appartement blokken verrijzen rond dit centrum.

 

Les Marcheurs de la Magne; een tocht, die ons liet genieten van de rijke historie van Soumagne en omgeving. Bedankt.

 

  

Verslag en Foto's:  John Driesen

 

Vervolg foto’s zie:  Foto's Soumagne

 

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's       

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 045-5317868