logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Roggel
Spaubeek
Hardt
Ans
Sourbrodt
Bellevaux
Oupeye
Visé
Soumagne
Pepinster
Malmedy
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

       
         

Wandeling bij C.M.Hautes-Fagnes Sourbrodt op zaterdag, 24 augustus 2019.

 

Het kan niet op, die mooie wandelingen in de Ardennen. Vandaag de beurt aan Sourbrodt gelegen in het prachtige gebied van de Hautes Fagnes. Dit uitgestrekte landschap is een fabelachtig mooi gebied voor fauna en Flora en niet te vergeten als waterreservoir. De vele regen, die hier jaarlijks valt, vult talloze beekjes, waterloopjes en rivieren, die te samen zelfs twee stuwmeren van water voorzien; opwekking van schone elektriciteit en drinkwater voor het achtergelegen land. Duidelijk een gebied, dat een bijzondere bescherming geniet. Bij aankomst bleek al gauw, dat ik vandaag niet de enige ziel zou zijn, die deze landstreek wist te waarderen. Marathons trekken nog altijd tig mensen, die zeker deze uitgestrekte Fagnes willen verkennen; aan het weer zou het niet liggen, want een lekkere begintemperatuur van 10 graden met `s middags oplopend naar 29 graden, maakte het wandelen tot een feest.

 

       
         

De route leidde ons naar Noirthier, Walk, de Vennbaan en retour via Walk naar de zaal “Al Neure Ewe”. Ook in deze streek heeft men geprofiteerd van de oude tracés van voormalige spoorbanen. Meteen achter de kerk klommen we omhoog naar Noirthier. De zon strooide haar eerste stralen over de velden en verdreef de ochtend dauw. De wegen zijn hier getooid met een keur aan bloemen, vooral het wilgenroosje is volop aanwezig en verspreid haar zaden doormiddel van een wit pluis over de boorden. De route liep hier langs Outrewarche naar de boorden van het meer van Robertville. Zo vroeg in de morgen is het heerlijk rustig; enkele loze vissertjes gooiden hun hengel in het meer. De huizen langs de oevers van het meer, reflecteerden in het water van de spiegelgladde oppervlakte. Dit kristalheldere water is ook bedoelt als water buffer; de borden verboden de zwemmers om een duik in dat frisse water te nemen. In Walk konden de tweede rust benutten; de temperatuur begon langzaam op te lopen en dan is drinken een eerste vereiste.

 

       
         

Vanaf dit punt maakten we een lus van de 21km. en evt. de 30 km. De gedachte aan een” gebraden” huidje deed me besluiten om de 21 km. te nemen; de route liep om het meer en dat was al een pré; de 30 km. maakte nog een lus langs Reinhardstein, het slot dat door de bomenkap van alle kanten zichtbaar is. Met Henny besloot ik de retour langs de Vennbahn te nemen en daar had ik naderhand geen spijt van. Reinhardstein heeft het uiterlijk van een Middeleeuwse burcht. Ze werd gebouwd omstreeks 1354 door de familie Nesselrode. Van 1815 tot 1919 hoorde dit gebied tot Pruisen. Bijna had de verkoop aan een bouwmaterialen handelaar het einde betekent voor het slot. De Pruisen zetten de sloop stop en een latere eigenaar, de heer Jean Overloop, reconstrueerde het geheel. Om het slot loopt een pittoreske wandelroute. Ook vinden er tal van activiteiten plaats, die de instandhouding van het kasteel garanderen. De retour via de Vennbahn en de laatste rust te Walk Poncé werd gebruikt om de vochtbalans aan te vullen en even gezellig bij te kletsen. Ditmaal staken we de dam van Robertville over en genoten volop van de smalle paadjes langs het meer. We passeerden het oude station van Sourbrodt en hadden nog een kleine 4 km. tot aan de zaal.

 

C.M.Hautes Fagnes Sourbrodt; een prachtige tocht mede door de lus om het Meer van Robertville. Bedankt.

 

 

Verslag en foto's:  John Driesen

 

Vervolg Foto's zie:  Foto's Sourbrodt

 

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's     

 

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 045-5317868