Bellevaux
Soumagne
Pepinster
Malmedy

Wandeling bij Marcheurs de la Basse Meuse Visé op zaterdag, 3 augustus 2019.

Vele wandelingen passeren de komende weken de revue in het stroomgebied van de Maas. Vandaag een mooie wandeling in het altijd vrolijke Visé. Visé kreeg al vroeg zijn stadsrechten; dat hield onder meer in, dat de stad een omwalling mocht bouwen. Tot 1675 ging alles goed, maar rivaliserende krijgsheren, onder meer Karel de Stoute en de Prins Bisschop van Luik, besloten, dat die omwalling gesloopt moest worden. De eerste Wereldoorlog ging ook niet vlekkeloos aan Visé voorbij; nadat de Duitsers zich ergerden aan de opgeblazen brug over de Maas, werden represailles toegepast en werd de stad in brand gestoken en verwoest. Hoeveel leed kan een stad en de mensen wel hebben. Gelukkig werd de wederopbouw na de oorlog snel ter hand genomen.

De Stad staat bekend als de stad van de Ganzen; in het logo van de club is dat ook terug te vinden. Na de wandeling werd ik door een stel ganzen met jongen in de “mangel” genomen en moest ik geruime tijd wachten, voordat de familie eindelijk de straat was overstoken? De wijk Devant-Le-Pont ligt aan de westelijke oever van het Albertkanaal. Blikvangers in de stad zijn het prachtige stadshuis en het Cultureel Centrum. De vertrek zaal ligt aan de Avenue Franklin Roosevelt en lijkt weg te zijn gestopt tussen de bebouwing. Na het gebruikelijke ontbijt, begon ik aan mijn wandeling van de 21 km. We staken de brug over en volgden geruime tijd het Albertkanaal richting Haccourt. Dat betekende een lekkere lange klim naar het plateau van de Maas. Voordeel is, dat je geruime tijd kunt genieten van de stad in het dal. Niet altijd even mooi, want daar bevindt zich de industrie en de water zuiveringsinstallatie. Na de afdaling, vlak voor Oupeye, daalde we weer af naar dat gebied. Het “Station D`Épuration de Liège en Oupeye”, ligt langs het kanaal en is zo gebouwd dat het bijna in het landschap “verdwijnt”.

We bogen af langs het kanaal en kwamen nogmaals in de controle te Haccourt. Van daar uit maakten we nog een lus naar Heure-le Romain en Halembaye, tenminste, dat dacht ik; laat ik nou een splitsing gemist hebben? Wat zei ook laatst weer iemand:” Ik heb me nog nooit verlopen”; die persoon heeft uiteraard nog nooit gelopen, dan wel in zijn eigen achter tuin. Maar goed, daar zat ik met de niet gebakken peren. Ik kwam bij de brug terecht en boog nog even af voor een klein rondje achter langs Devant-le- Pont en arriveerde bij de zaal. Je moet je soms bij de feiten neerleggen en accepteren, dat je een fout gemaakt hebt; De confrontatie met die ganzen, die me niet wilden laten passeren, deed de pijn verzachten. Volgend jaar beter.

Marcheurs de La Meuse; een mooie route bovenlangs het plateau van Oupeye. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Visé