logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Huy
Condroz
Hauset
Beringen
Ivoz
Sart-Lez-Spa
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

Wandeling bij Pomona Trotters Welkenraedt op zaterdag, 4 mei 2019.

 

In plaats van Lentetocht had het ook Wintertocht kunnen heten. Regende het bij het verlaten van mijn dorpje; ter hoogte van het Rode Bos richting Aubel, werd de omgeving bedekt met een deken sneeuw van zeker 3 cm. Raar gezicht zo bij het begin van de lente. Een nuchtere Waal zei het als volgt: “Gek april; hij bedoelde natuurlijk gek mei.” Zonder kleerscheuren kwam ik aan in Bosguet te Welkenraedt, een soort achteraf natuurparkje, dat door de gemeente onderhouden wordt en door jong en oud gebruikt mag worden. Gezellig en knus zoals we daar in een mega blokhut mochten verkeren. De verlichting deed een beetje aan Kerstmis denken, maar het was wel sfeervol.

 

       
         

De “witte” route liep via Lantzenberg  naar Baelen en een lus van de 20 km. naar Membach. Tijdens  de eerste schreden waande je, je toch echt in februari; niet alleen straalde de witte deken je tegemoet, maar ook de temperatuur was beneden peil.; en natuurlijk lagen de handschoenen in de auto? Veel tijd om daarover na te denken kregen we niet. We passeerden de autoweg en doken de weilanden in. Het traject dwars door de weilanden vereiste een uiterste concentratie. Iets later starten heeft dan zijn voordeel; de wandelaars hadden een keurig, platgetrapt sneeuw pad voor ons achtergelaten. In de verte priemde de slanke torenspits van Baelen boven de bebouwing uit. Voordat we Baelen binnen wandelden, kwamen we langs een “mini natuurreservaat”. De bodem moet er erg moerassig zijn; althans drassig genoeg om plassen te vormen, die weer allerlei dieren tot nut zijn. Baelen heeft een prachtig opgeknapt centrum; het gemeente huis steekt pontificaal uit boven een geheel nieuw bestraat plein. In de zaal werden de koude handjes lekker opgewarmd en kreeg het maagje een warme chocomel. Na deze ferme opkikker begon ik aan de lus van de 21 km. naar Membach. De route naar deze plaats bood de gelegenheid om dat onder gesneeuwde landschap mooi voor de lens te krijgen. Na een korte klim daalden we af door een holle weg, die zondermeer een knieën kraker genoemd mocht worden. Door uitspoeling lag het pad bezaaid met grote keien. Onderaan dit “spannende” pad bogen we af langs het voetbal terrein van Goë. Hier stroomt de Vesdre door het stadje. We bezochten niet Goë, maar namen een smal pad over de hellingen links van de stad. In Membach konden we de gegeselde kuiten te rusten leggen. Inmiddels brak de zon door de mistige wolken en dooide de natte sneeuw weg als sneeuw voor de … ; een schouwspel van opgewarmde damp openbaarde zich boven de velden. Na verschillende veldwegen priemde de spits van Baelen weer boven de horizon uit.

 

       
         

In Baelen bezochten we de rust naast het gemeente huis. Op de retour naar Welkenraedt passeerden we een oorlogsmonument van de 2e Wereldoorlog. Diverse bemanningen van bommenwerpers  keerden helaas niet terug naar hun basis. In deze tijd van herdenkingen moest ik toch ook denken aan al die jonge kerels, die niet voor hun plezier op reis gingen. Voordat we terug waren in Le Bosguet bezochten we de laatste pauze te Lambertz; met nog een kleine 2 km. voor de boeg stevenden we door; een inktzwarte lucht voorspelde niet veel goeds. We waren net binnen, toen de bui losbarstte; afgesproken werk zou ik zeggen. Lang duurde dit natuurverschijnsel niet en met gezwinde spoed liep ik terug naar mijn auto om vochtige kleding (niet van de regen) te verwisselen voor iets drogers.

 

Pomona Trotters Welkenraedt; mede door de sneeuw werd dit een prachtige wandeling. Bedankt.

 

 

Verslag en foto's:  John Driesen

 

Vervolg foto’s zie:  Foto's Welkenraedt

 

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

 

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 045-5317868